Windows 11 24H2 Güncellemesi ile BitLocker Şifreleme Varsayılan Olarak Geliyor

kamilemre003
By kamilemre003 3 Min Read

Microsoft, Windows 11’in 24H2 güncellemesi ile BitLocker cihaz şifrelemeyi varsayılan bir özellik olarak sunmaya hazırlanıyor. Bu, kullanıcıların cihazlarını ilk kez kurarken veya bir Microsoft hesabıyla oturum açtıklarında, cihaz şifrelemesinin otomatik olarak etkinleştirileceği anlamına geliyor. BitLocker, Windows makinelerinin güvenliğini artırmak için tasarlanmış bir özellik olup, Windows kurulum sürücüsünde otomatik olarak şifrelemeyi etkinleştirir ve kurtarma anahtarını bir Microsoft hesabına veya Entra ID’ye yedekler.

Windows 11 24H2 Güncellemesi ile BitLocker Şifreleme Varsayılan Olarak Geliyor

Windows 11 24H2 sürümünde, Microsoft, otomatik cihaz şifreleme için donanım gereksinimlerini azaltarak bu özelliği daha fazla cihaza açıyor. Bu değişiklik, Windows 11’in Home sürümünü çalıştıran cihazlar da dahil olmak üzere birçok cihazda cihaz şifrelemesinin varsayılan olarak etkinleştirileceği anlamına geliyor. Artık, cihaz şifrelemesi için Hardware Security Test Interface (HSTI) veya Modern Standby gibi özelliklerin bulunması gerekmiyor. Ayrıca, güvenilmeyen doğrudan bellek erişimi (DMA) veri yolları veya arayüzleri algılansa bile şifreleme etkinleştirilecek.

Microsoft’un bu yeni Windows 11 24H2 güncellemesi, özellikle şirketin Copilot Plus bilgisayar serisinde önceden yüklenmiş olarak geliyor ve mevcut cihazlara Eylül ayı sonunda sunulması bekleniyor. Bu, yıl sonuna doğru Windows 11’i temiz kurulum yaparsanız veya 24H2 yüklü yeni bir bilgisayar satın alırsanız, BitLocker cihaz şifrelemesinin varsayılan olarak etkinleştirileceği anlamına geliyor. Ancak, sadece 24H2’ye yükseltme yaparsanız, Microsoft cihaz şifrelemesini otomatik olarak etkinleştirmeyecek.

BitLocker cihaz şifrelemesi SSD performansını olumsuz etkileyebilir. Geçen yıl Tom’s Hardware tarafından yapılan testler, BitLocker’ın bu yazılım sürümünün bazı cihazlarda sürücüleri %45’e kadar yavaşlatabileceğini ortaya koydu. Microsoft’a bu durumla ilgili yorum yapması için Mayıs ayından bu yana defalarca başvuruda bulunuldu, ancak şirket yalnızca destek belgeleri aracılığıyla planlarını doğruladı ve olası performans etkilerinden hiç bahsedilmedi.

Cihaz şifrelemesinden kaçınmak isteyen kullanıcılar, Windows 11’in 24H2 sürümünde bir yerel hesap kullanarak cihazlarını kurabilirler. Yeni bir cihazı ilk kez kurarken yerel hesapla oturum açtığınızda, cihazı şifrelemeyi tamamlamak için bir Microsoft hesabıyla oturum açmanız gerektiği konusunda uyarılacaksınız. Ancak, yerel hesaplarla bile BitLocker’ı manuel olarak etkinleştirmek hala mümkün. Windows 11’in ayarlar arayüzündeki gizlilik ve güvenlik bölümünde bulunan bir anahtarı kullanarak cihaz şifrelemesini devre dışı bırakabilirsiniz.

Microsoft, Windows 11’de güvenliği anlamlı bir şekilde artırmak amacıyla modern işlemciler, Güvenli Önyükleme ve TPM (Güvenilir Platform Modülü) çiplerini zorunlu hale getirdi. Bu gereksinimler, her ne kadar tartışmalı olsa da, iki yıl önce Microsoft’un Windows 11 sistemlerini kötü niyetli kodlardan daha iyi korumak için sanallaştırılmış Bellek Bütünlüğü özelliğini varsayılan olarak etkinleştirmesine olanak tanıdı.

Sonuç olarak, Windows 11’in 24H2 güncellemesi ile BitLocker cihaz şifrelemesinin varsayılan olarak etkinleştirilmesi, güvenlik açısından büyük bir adım olarak görülüyor. Ancak bu adımın, bazı cihazlarda performans üzerinde olumsuz etkileri olabileceği de unutulmamalıdır. Microsoft, güvenliği artırırken performans kayıplarını minimize etmek için daha fazla çalışma yapmalı ve kullanıcılarına bu konuda açık bir şekilde bilgilendirme yapmalıdır.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir