Norveçli Şirket Wind Catching Systems, Yenilikçi Yüzer Rüzgar Santrali İçin Onay Aldı

kamilemre003

Norveç’in başkenti Oslo’nun hemen dışında yer alan Wind Catching Systems (WCS), “çoklu türbin tasarımına dayalı yüzer rüzgar santrali” olarak tanımladığı Windcatcher sistemini geliştirmekte. Şirketin CEO’su Ole Heggheim, Windcatcher’ın büyük modelinin 984 feet yüksekliğe ulaşacağını ve 1,148 feet genişliğe sahip olacağını belirtti.

Wind Catching Systems, Yenilikçi Yüzer Rüzgar Santrali İçin Onay Aldı

Bu yüzer tesisin 126 bir megavatlık türbin kullanacağı açıklandı. Şirket, LinkedIn’de yaptığı bir paylaşımda, global sınıflandırma ajansı DNV’den bir Onay Prensibi (AiP) aldığını duyurdu. Heggheim, bunun ilk ticari gösterici birimin inşasına doğru önemli bir adım olduğunu söyledi ve AiP alan 40 MW’lık modelin proje kapsamında beklenen dört birimden ilki olacağını ekledi.

Interesting Engineering’e göre, küçük türbinler, standart üç kanatlı türbin tasarımına göre metrekare başına 2.5 kat daha fazla enerji yakalayabiliyor. Her bir birim, elektriği şebekeye ileten merkezi bir trafo istasyonuna bağlanıyor ve potansiyel olarak yeşil hidrojen de üretebiliyor. WCS, Şubat 2023’te Norveç’in İklim ve Çevre Bakanlığına ait Enova fonundan aldığı 900.000 dolarlık yatırım desteğiyle Windcatcher tasarımının bir prototipini oluşturuyor. Haziran 2022’de şirket, otomotiv devi General Motors ile stratejik bir anlaşmaya girdiğini ve GM Ventures’tan yatırım aldığını duyurdu.

Windcatcher sistemi, yüzer rüzgar enerjisi maliyetlerini MWh başına 40 – 60 € (43 – 65 $) seviyelerine düşürmeyi hedefliyor. Heggheim, türbinlerin arkasındaki büyük yapının kuşlar için görsel bir uyarıcı olacağını ve yapı üzerinde algılama ve caydırma sistemleri entegre etme fırsatlarının bulunduğunu belirtti.

Sabit tabanlı tasarım yerine yüzer bir tasarım kullanmak, sistemin çok daha derin sulara kurulabilmesini sağlıyor. Yakın zamanda Çin’in dev yüzer çift rotorlu rüzgar türbininin, kıyıdan 62 mil uzaklıkta ve yaklaşık 300 feet derinlikte güç üretebildiği bildirildi.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum bırakın