NASA, Güneş’ten gelen ve güneş maddesinin dışarı atılması sonrasında tespit edilen gizemli radyo sinyallerini araştırmak için yeni bir görev başlattı. Evren hakkında pek çok gizem bulunmakta ve bunların bazıları milyonlarca ışık yılı uzakta değil, Güneşimiz gibi yerel yıldızımızda yer almaktadır. Güneş’le ilgili gizemlerden biri, güneş patlamaları ve Koronal Kütle Atılımları (CME) olarak adlandırılan devasa güneş patlamaları sırasında ortaya çıkan radyo dalgalarıdır.
Bu güneş aktiviteleri, Dünya’da yaşanan uzay havasının ana etkenlerinden biridir ve uydu iletişimleri ile Dünya yüzeyindeki diğer teknolojileri etkileyebilir. Bu sorulara yanıt bulmak amacıyla NASA, 9 Temmuz 2024’te Fransız Guyanası’ndaki Kourou’daki Guyana Uzay Merkezi’nden CubeSat Radyo İnterferometri Deneyi’ni (CURIE) başlattı.

CURIE görevi, birlikte bir ayakkabı kutusundan daha büyük olmayan iki uzay aracını içeriyor ve bu uzay araçları, Dünya etrafında iki mil mesafeyle yörüngede dönecekler. NASA, iki uydu arasındaki ayrımın, güneş aktivitelerinden sonra radyo dalgalarının varış zamanındaki küçük farkları ölçmeyi mümkün kılacağını açıklıyor. UC Berkeley ekibi tarafından tasarlanan bu uzay araçları, radyo dalgalarının güneş kökenini belirlemek için 0.1 ila 19 megahertz arasındaki radyo dalgalarını ölçecekler. NASA, “Bu dalga boyları Dünya’nın üst atmosferi tarafından engellenir, bu yüzden bu araştırma sadece uzaydan yapılabilir,” diye yazıyor.
Uzay ajansı, varış zamanındaki küçük farkları ölçmenin, araştırmacıların radyo dalgalarının tam olarak nereden geldiğini izlemelerini sağlayacağını belirtiyor. Amaç, CME içindeki radyo dalgalarının tam olarak nereden geldiğini bulmaktır.
“Bu çok iddialı ve çok heyecan verici bir görev,” dedi Baş Araştırmacı David Sundkvist, California Üniversitesi, Berkeley’de bir araştırmacı. “Bu, bir radyo interferometresini kontrollü bir şekilde uzaya gönderen ilk sefer ve bu yüzden genel olarak radyo astronomisi için bir öncü niteliğinde.”
Google Fotoğraflar Koleksiyonlarını iCloud Fotoğraflarına Taşıma Aracını Tanıttı