Dünya, tarihindeki en sıcak gününü yaşadı. Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından kullanılan ERA5 veri setine göre, 22 Temmuz 2024’te küresel günlük ortalama sıcaklık yeni bir rekor kırarak 17.15°C’ye ulaştı.
Dünya Isınıyor
Bu, bir önceki gün olan 21 Temmuz 2024’te kaydedilen 17.09°C ve bir yıl önce 6 Temmuz 2023’te kaydedilen 17.08°C’lik önceki rekorları aştı.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) İklim Hizmetleri Direktörü Chris Hewitt, “Bu yeni günlük küresel ortalama sıcaklık rekoru, El Niño sıcak fazında olmadığımız bir dönemde ve olağanüstü sıcakların yaşandığı bir dönemde gerçekleştiği için dikkat çekici. Haziran 2024, üst üste rekor kıran küresel sıcaklıkların yaşandığı on üçüncü ay oldu,” dedi.
Temmuz ve Ağustos 2023’teki uzun süreli rekor sıcaklık serilerinden önce, ERA5 veri setindeki en yüksek günlük küresel ortalama sıcaklık, 2016’daki güçlü El Niño olayının ardından 13 Ağustos 2016’da 16.80°C idi.
ERA5, WMO tarafından küresel sıcaklıkları izlemek için kullanılan veri setlerinden biridir ve 1940’tan günümüze kadar olan dönemi kapsar. Diğer bazı küresel veri setleri ise modern enstrümantal kayıtların başladığı 1850 yılına kadar uzanır.
C3S Direktörü Carlo Buontempo, “21 Temmuz’da, C3S yeni bir günlük küresel ortalama sıcaklık rekoru kaydetti. Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 ayın sıcaklıkları ile önceki sıcaklık rekorları arasındaki farkın büyüklüğüdür. Artık gerçekten keşfedilmemiş bir bölgede bulunuyoruz ve iklim ısındıkça, önümüzdeki aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırılacağı kesindir,” dedi.
Küresel ısınma eğiliminin bir diğer işareti, en yüksek günlük ortalama sıcaklıkların kaydedildiği on yılın son on yıl olmasıdır, 2015’ten 2024’e kadar. Küresel ortalama sıcaklık, kuzey yarımküre yaz aylarında en sıcak seviyelere ulaşma eğilimindedir. Bunun nedeni, kuzey yarımkürenin büyük kara kütlelerinin, güney yarımkürenin okyanuslarının soğuma hızından daha hızlı ısınmasıdır. Sonuç olarak, yıllık sıcaklık zirvesi genellikle Haziran sonu ile Ağustos başı arasında gerçekleşir. Bu yıl, küresel ortalama sıcaklık zaten rekor seviyelerdeydi ve bir yılı aşkın süredir yılın o dönemi için rekor seviyelerdeydi.
C3S’nin ilk analizine göre, günlük küresel ortalama sıcaklıktaki artışın, Antarktika’nın büyük bölümlerinde ve düşük deniz buzu örtüsüne sahip Güney Okyanusu’nun bazı bölgelerinde çok sıcak sıcaklıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu tür büyük anormallikler, Antarktika kış aylarında alışılmadık değildir ve Temmuz 2023’ün başlarındaki rekor küresel sıcaklıklara da katkıda bulunmuştur.