Çin Yenilenebilir Enerji Hedeflerine Hızla Ulaşıyor

Mehmet Araz

Çin, her hafta beş büyük nükleer santralin eşdeğeri kadar rüzgar ve güneş enerjisi kurarak yenilenebilir enerji hedeflerine hızla ulaşıyor. Bir zamanlar iddialı olan nükleer planlarını azaltan Çin, rekor miktarda güneş ve rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştiriyor. Avustralya yenilenebilir enerji kurulum hedeflerinin gerisinde kalırken, Çin’in bu ayın sonunda 2030 yılı sonu hedefine ulaşabileceği belirtiliyor.

Enerji uzmanları, dünyanın en büyük emisyon kaynağı ve bir zamanlar iklim düşmanı olarak anılan Çin’den hızla karbonsuzlaşma konusunda ders almalarını bekliyor. Avustralya nükleer enerjiye geçmenin faydalarını tartışırken ve güneş ile rüzgar enerjisinin ihtiyaç duyulandan yavaş yayılması nedeniyle hayal kırıklığı artarken, Çin yenilenebilir enerjiye yöneliyor.

Sidney merkezli düşünce kuruluşu Climate Energy Finance’in (CEF) hazırladığı bir rapora göre, Çin yenilenebilir enerji kaynaklarını o kadar hızlı kuruyor ki, 2030 yılı sonu hedefine bu ayın sonunda, yani 6,5 yıl erken ulaşacak. Her iki haftada bir en az 10 gigavatlık rüzgar ve güneş enerjisi üretim kapasitesi kuruluyor. Yeni rakamlar, ülkenin temiz enerjiye geçiş hızının her hafta yenilenebilir enerjiyle çalışan beş büyük ölçekli nükleer santralin kurulmasına eşdeğer olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, Koalisyon’un yedi nükleer santral inşa etme planının, 2035’ten sonra şebekeye 10 GW’tan daha az üretim kapasitesi ekleyeceğini söylüyor. Enerji uzmanları, bir zamanlar iklim düşmanı olarak görülen, dünyanın en büyük emisyon kaynağı olan Çin’den hızla yeşil enerjiye geçme konusunda ders almalarını bekliyor.

CEF Direktörü Tim Buckley, “Başkan Biden yönetimindeki Amerika’nın [temiz enerji için] bir trilyon doları masaya koyduğunu gördük” dedi. “Çin’in buna cevabı iki kat daha fazla çaba sarf etmek ve iki kat daha hızlı hareket etmek oldu.”

Çin, temiz enerjiye geçiş hızını koruyabilmek için, yenilenebilir enerji bölgelerinin yanına onlarca kömürle çalışan elektrik santrali inşa etti. Çin, geçen yıl dünyadaki yeni kömür santrali inşaat faaliyetlerinin yüzde 95’inden sorumluydu. Yeni santraller, ulaşım gibi ekonominin daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan sektörlerinin elektriklendirilmesiyle artan elektrik talebini karşılamak için kısmen gerekli. Kömürle çalışan santraller, yenilenebilir enerji bölgelerinden gelen iletim hatları üzerinden istikrarlı bir güç sağlamak, kesintili güneş ve rüzgar enerjisini dengelemek için piller ve pompalı hidroelektrik santralleri gibi kullanılıyor.

Çin, yenilenebilir enerji kurulumlarını hızlandırarak dünya lideri olma yolunda ilerliyor ve bu hızla devam ederse, temiz enerji geçişinde örnek alınacak bir model olma potansiyeline sahip.

NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” Oyun GPU’larının CES 2025’te Tanıtılması Bekleniyor

Bu Makaleyi Paylaş
1 Comment