Hennessey Special Vehicles’in 3 milyon dolarlık Hennessey Venom F5 hypercar’ı, Temmuz ayında Kennedy Uzay Merkezi’nde yapılan bir test sürüşü sırasında büyük bir kazaya karıştı. Araç, Launch and Landing Facility (LLF) pistinde neredeyse 250 mil hızla ilerlerken kontrolünü kaybetti ve bu olay, hem otomotiv dünyasında hem de uzay araştırma çevrelerinde yankı uyandırdı. Bir Hypercar’ı Kırmanın Maliyeti Ne Kadar?
Kaza, LLF pisti üzerinde küçük çapta hasara neden oldu. ClickOrlando tarafından elde edilen kaza belgelerine göre, hasar minimaldi ve tamir işlemleriyle birlikte tehlikeli madde temizliği için toplamda 712.70 dolarlık bir maliyet çıktı. Bu bedel, pist kiralamalarını yöneten Space Coast Testing şirketine fatura edildi. NASA’nın Uzay Mekiği için kullanılan ve halen havacılık ve uzay amaçlı kullanılan bu pistin dört saatlik kiralama maliyeti ClickOrlando‘ya göre 2.200 dolar olarak belirtiliyor, ancak Hennessey’nin bu kiralama için aynı ücreti ödeyip ödemediği belirsizliğini koruyor.
Hennessey, kazanın ardından sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “yeni bir deneysel aerodinamik kurulum” test ederken aracın yeterli yere basma kuvvetini kaybettiğini ve sürücünün kontrolü yitirdiğini belirtti. Neyse ki, sürücü kazadan yara almadan kurtuldu ve şirket şu anda kazanın nedenini araştırıyor. Bu test sürüşü, Hennessey’nin Venom F5 ile 300 mil hız sınırını aşma hedefinin bir parçasıydı ve şirket, dünyanın en hızlı seri üretim aracı unvanını kazanmayı amaçlıyor.
Kazaya dair detaylar, ClickOrlando’nun incelediği belgelerde büyük ölçüde sansürlenmiş durumda. Bu sansürlemelerin, Hennessey’nin ticari sırlarını koruma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Dolayısıyla, kazaya ait fotoğraflar şu an için kamuya açık değil.
LLF pisti, Florida eyaletinin havacılık ve uzay ekonomik kalkınma ajansı olan Space Florida tarafından yönetiliyor. Space Florida’nın web sitesine göre, Amazon’un Project Kuiper’ı, United Launch Alliance ve Lockheed Martin gibi büyük organizasyonlar bu pisti kullanmış durumda. Ancak LLF’nin düz, 3 mil uzunluğundaki pistinde otomotiv şirketleri de gerçek dünya performans ve aerodinamik testleri yapıyor. Tesla ve Volvo gibi firmalar, bu pistte testler gerçekleştiren şirketlerden sadece birkaçı.
Space Florida’nın halkla ilişkiler direktörü Alayna Curry, ClickOrlando’ya yaptığı açıklamada, bu tür testlerin NASA’nın yönetiminde olduğu Uzay Mekiği dönemine kadar uzandığını ve Space Florida’nın düzenli olarak pist kiralama taleplerini geri çevirdiğini belirtti. Hennessey, 2022 yılında Venom F5 ile LLF’de 271 mil hıza ulaşmıştı. Bu, 2014 yılında aynı pistte Venom GT’nin ulaştığı 270 mil hızdan biraz daha yüksek bir performanstı. Ancak Hennessey, 1.817 beygir gücündeki Venom F5’i 300 mil hıza ulaştırmak için doğru pisti bulmaya çalışıyor.
Diğer dikkat çekici hız denemeleri arasında, 2018 yılında Bugatti Chiron‘un 261 mil hıza ulaşması, 2019’da McLaren Speedtail‘in 250 mil hıza ulaşması ve yine 2019’da modifiye edilmiş bir elektrikli Corvette’in 211 mil hıza ulaşması yer alıyor.
Apple iOS 17 ‘nin Son Güncellemelerinin İmzalanmasını Durdurdu