Aigai Antik Kenti’nde 2,200 Yıllık Agora Ortaya Çıkarıldı

kamilemre003

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağıköseler Mahallesi sınırları içinde yer alan Aigai antik kentinde, arkeologlar kazılar sırasında bir agora (şehir meydanı) gün yüzüne çıkardı. Aigai, Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol kentinden biri olarak biliniyor ve M.Ö. 700 yıllarında kurulduğu düşünülüyor. 2004 yılından bu yana Aigai’de yürütülen arkeolojik kazı ve araştırmalar, kentin Hellenistik dönemde önemli bir ticaret merkezi olduğunu ortaya koyuyor. “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, 2,200 yıllık agora keşfedildi.

Aigai Antik Kenti’nde 2,200 Yıllık Agora Ortaya Çıkarıldı: Tarihin Kalbinde Bir Keşif

Kazılar sırasında, agoranın sütunlarında tanrı Apollo’ya adanan boğa başı rölyefleri ve yazıtlar keşfedildi. Agora, antik kentin parlamento binasının hemen yanında yer alıyor ve çalışmalar hâlâ devam ediyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin liderliğindeki ekip, kazı alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Sezgin, agoranın önemini vurgulayarak, bu alanın antik kentin kalbi ve merkezi olduğunu belirtti. Sezgin, “Burası, tüm kamu binalarının yoğunlaştığı ve insanların günlük yaşamlarını geçirdiği bir alan. Meydanın çevresinde ‘stoa’ olarak adlandırdığımız sütunlu portikolar var. Bu açıdan burası çok önemli bir alan. Aigai’nin sembollerinden biri olan agora binası, bu alanda yer alıyor. Çalışmalar sonucunda özellikle restorasyon ve konservasyon gerektiren kısımlara odaklanacağız.” dedi.

Prof. Dr. Yusuf Sezgin, antik kentin 2,200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve bu tarihin agoranın inşası ile kentin parlamento binasının yapımına denk geldiğini belirtti. Ayrıca, bu konuda ellerinde bazı arkeolojik kanıtlar bulunduğunu dile getirdi.

Kazılar sırasında ilginç bulgulara rastladıklarını ifade eden Sezgin, “Stoaların çatılarının altında antik dünyada pek aşina olmadığımız boğa başı rölyefler bulduk. Bu boğa başlarının genellikle tanrılarla ilişkilendirilmesi nedeniyle önemli olduğunu düşünüyoruz. Antik dünyanın birkaç yerinde bu tarz örneklerle karşılaştık. Bu buluntuların, üzerinde çalıştığımız alanın yakınında Apollo tanrısına ait yazıtların da bulunması nedeniyle büyük olasılıkla tanrı Apollo ile ilgili olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Sezgin, bu tür stoaların genellikle basit mimari yapılara sahip olduğunu, ancak bir adak sunusuyla ilişkili ise bu kabartma boğa başlarının tanrılara yönelik bir ritüel ile ilişkili olabileceğini düşündüklerini belirtti. “Bu durum, büyük bir savaş ya da kentin yeniden inşasıyla ilgili tanrılara yapılan bir adak ile bağlantılı olabilir.” diye ekledi.

2004 yılından bu yana Aigai antik kentinde yapılan kazılarda bulunan on binlerce eser ve seramik parçası, kazı evinde restore edildikten sonra Manisa Müzesi’ne teslim edildi.

İridaa Forum ile tüm sorularınız cevabı hazır!

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum bırakın